Vind een Frituur   |    de belgische frituren index
Aanmelden   |   Registreren   |  2358 Frituren online  |  65 Advertenties
BelgiŽ is grootste frietproducent ter wereld

BelgiŽ is grootste frietproducent ter wereld

BelgiŽ is grootste frietproducent ter wereld

België is in 2011 de grootste producent van aardappelproducten ter wereld geworden. Dat bleek donderdag bij de voorstelling van het jaarverslag van Fevia, de Federatie van de Voedingsindustrie.

 

Elk jaar wordt in België 3,2 miljard kilo aardappelen, afkomstig uit eigen land en de buurlanden, verwerkt tot frieten, kroketten, pommes duchesse enzovoort. 'Daarmee snoepte België het marktleiderschap af van Nederland', zegt Chris Moris, directeur-generaal van Fevia.

 

De export wordt een steeds belangrijker factor voor de gehele voedingsindustrie. Vorig jaar werd al 49,4 procent van de totale productie uitgevoerd en die trend zal de komende jaren nog stijgen, volgens de Federatie.

 

'De sector móét wel naar het buitenland kijken', aldus Moris. 'De prijs van de grondstoffen, en dan vooral de landbouwproducten, blijft stijgen, terwijl ook de verkoopprijs onder druk staat door de concurrentieslag tussen de supermarktketens. Export is bijgevolg de logische uitweg.'

 

Een andere opmerkelijke vaststelling in het jaarverslag is dat de voedingsindustrie zich steeds meer groepeert. Het aantal werkgevers in de sector van de bakkers is bijvoorbeeld op vier jaar tijd gedaald van 3.546 tot 3.157. 'Dat wil niet zeggen dat er minder bakkerijen zijn, maar wel dat ze zich groeperen tot grotere bedrijven, met meerdere vestigingen', zegt Wim Van der Beken van Idea Consult, die de studie uitvoerde.

 

Positief nieuws is dat de totale omzet van de voedingsindustrie opnieuw boven het niveau van 2008 is uitgestegen. Voor 2012 wordt een eerder voorzichtige prognose gemaakt, voornamelijk omdat de grondstofprijs blijft stijgen.

Gratis aanmelden
Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail address:
Naam: