Vind een Frituur   |    de belgische frituren index
Aanmelden   |   Registreren   |  2352 Frituren online  |  0 Advertenties
Diefstal frituurvet blijft ongestraft

Diefstal frituurvet blijft ongestraft

Diefstal frituurvet blijft ongestraft

Het bedrijf Atravet uit Lokeren heeft af te rekenen met een Nederlandse concurrent die gebruikt frituurvet ophaalt zonder ervoor te betalen. Een tiental klanten van Atravet liet al proces-verbaal opstellen maar door een gebrek aan bewijzen blijft dit ongestraft.

Atravet is marktleider in ons land voor de ophaling van gebruikt frituurvet bij restaurants en frietkoten. "We doen zo'n 65% van alle ophalingen. Ons bedrijf zuivert het vet en voert het uit naar voornamelijk Duitsland om er biodiesel van te maken", vertellen zaakvoerders Gerald en Pol Van Pollaert. De prijzen voor frituurvet hebben de voorbije jaren hoge toppen gescheerd en dit maakte het goedje ook gegeerd bij dieven. Atravet stelt steeds vaker vast dat vaten of containers met gebruikt frituurvet bij klanten al zijn leeggemaakt of meegenomen. "Het is moeilijk te bewijzen maar we zijn ervan overtuigd dat 90% van de diefstallen gebeuren door een concurrent uit Nederland. Ze hebben geen akkoord om het vet mee te nemen en betalen natuurlijk ook niks. Gebruikt frituurvet is 15 tot 40 cent per kilo waard. Eén ton levert dus 150 tot 400 euro op en dat maakt het natuurlijk heel lucratief. Het is eigenlijk goed vergelijkbaar met koper. Dat wordt ook in kleine hoeveelheden gestolen, maar vele kleintjes maken ook een grote buit."

In Nederland werd een privédetective ingeschakeld die chauffeurs van de betrokken firma volgde en filmde. Uit dit onderzoek blijkt dat de firma in 4 jaar tijd voor ruim 2,8 miljoen euro vet heeft gestolen. Het bedrijf wast zelf de handen in onschuld. "Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar hun eigen chauffeurs, vaak Polen, die wat willen 'bijverdienen'. We vragen ons echter af hoe ze dit vet kunnen verwerken zonder de nodige documenten over de origine. Iets wat sinds vorig jaar nochtans verplicht is", aldus Gerald Van Pollaert. Atravet haalt maandelijks zo'n 1.000 ton op in België. "We schatten dat er elke maand tot 300 ton wordt geladen waarvan een zeker gedeelte is gestolen. Het gaat om georganiseerde misdaad." Het Lokerse bedrijf kan zich geen burgerlijke partij stellen omdat eigenlijk de restaurants en frietkoten slachtoffer zijn. "Maar die dienen meestal geen klacht in", zucht Pol Van Pollaert. "Ze zijn al blij dat ze van hun vet af zijn en vinden een klacht niet de moeite voor een bedrag van hooguit 50 euro. Bovendien wordt er met die pv's niks gedaan. We hebben een tiental klanten overtuigd om naar de politie te stappen maar die staat machteloos door een gebrek aan bewijzen. Bovendien gaat het om een Nederlands bedrijf."

Sociale controle

Omdat de diefstallen op grote schaal plaatsvinden, ziet Atravet heel wat volume aan zijn neus voorbijgaan. "Eigenlijk zijn we twee keer slachtoffer want waar ze geld aanbieden aan horecazaken betalen ze vaak iets meer omdat ze toch al profijt hebben gedaan door diefstallen. Zo snoepen ze ook nog vaste klanten af." Intussen zijn de prijzen voor gebruikt frituurvet wel sterk gedaald. "We hopen dat het aantal diefstallen hierdoor zal dalen. Wat meer sociale controle zou ook niet slecht zijn", zegt Van Pollaert nog.

Gratis aanmelden
Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail address:
Naam: