Vindeen  Frituur  |   Tearoom  |   Bakkerij  |   Beenhouwerij  |   Restaurant
Aanmelden   |   Registreren   |  2347 Frituren online  |  62 Advertenties
Friturist eet al 42 jaar elke dag frieten

Friturist eet al 42 jaar elke dag frieten

Friturist eet al 42 jaar elke dag frieten

KESSEL - De grootste frietverslaafde van Vlaanderen woont ongetwijfeld in Kessel (Nijlen) bij Lier. Friturist Walter Verbist(66) eet al 42jaar lang zo goed als dagelijks van de goudkleurige lekkernij. 'Ongezond? Afgezien van wat suiker en cholesterol voel ik me prima.' Diëtiste Annemie Van de Sompel denkt er anders over. 'We zeggen heus niet voor niets dat één keer frieten per week voldoende is.'

 

Het frietdieet van Walter Verbist begon in 1969. 'Toen opende ik Frituur Maria op het plein in Kessel', zegt hij. 'Genoemd naar mijn vrouw. Van in het begin was het zeer druk. Altijd maar werken en geen tijd om te eten, je kent dat. Dus graaide ik constant naar wat frietjes. In één jaar tijd kwam ik acht kilogram bij en was ik volledig verknocht aan dat lekkers. Nu, 42 jaar later, is dat nog steeds zo. Slechts heel nu en dan sla ik een dagje over. Als ik in Nederland ga vissen bijvoorbeeld, daar zijn de frieten niet lekker. Of als mijn vrouw zegt dat ik eens gebakken aardappelen moet eten, of rijst. Ik lust dat wel, hoor, maar het is toch hetzelfde niet. Gelukkig vraagt Maria dat maar zelden, ze heeft geen problemen met mijn verslaving. Want dat is het eigenlijk wel. Vergelijk het maar met een roker die zijn sigaretten moet hebben. Om vier uur doe ik de frituur open. Ik verlekker me er steeds weer op. Dat eerste pakje is zonder twijfel voor mij, met stoofvleessaus. Of nog beter: met zure saus, een specialiteit van hier.'

 

Of met een goeie steak, met sla en een lekkere vinaigrette? 'Neen, dat zegt me allemaal niet veel. Ik eet zelden vlees of groenten. Gewoon een klein bakje friet met wat saus en zo nu en dan eens een blikje zalm of een curryworst. Meer moet ik niet hebben. Ik ben snel content.'

 

Vijf stukken fruit

 

Het klinkt allemaal misschien wel smakelijk en amusant, maar gezond kan het toch niet zijn? 'Dat valt wel mee, denk ik. Ik weeg 100 kilogram. Dat is misschien wat veel voor mijn 1,76 meter, maar het heeft ook wel wat met aanleg te maken. Verder heb ik alleen een beetje last van mijn cholesterol en moet ik pilletjes pakken voor mijn suiker. Maar eigenlijk voel ik me best wel goed. Zo ongezond leef ik ook niet. Ik drink niet, rook niet en eet elke dag vijf stukken fruit. Zo krijg ik mijn vitamientjes binnen. En 's morgens en 's avonds eet ik vijf stevige boterhammen. Sporten? Lang geleden zat ik bij de reserveploeg van voetbalclub Lierse. Maar mijn vrouw stelde me voor de keuze: de frituur of de sport. Ik koos voor het eerste.'

 

Niet gezond

 

Diëtiste Annemie Van de Sompel van het Antwerpse Universitair Ziekenhuis plaatst veel vraagtekens bij dit toch wel opmerkelijke frietdieet. 'Frieten bevatten veel vet. Dat is zeker de oorzaak van zijn overgewicht, hij heeft een BMI van meer dan 32. Naast diabetes kan hij ook nog cardiovasculaire problemen krijgen. En dat is toch doodsoorzaak nummer één in ons land. Ik zeg niet dat hij niet oud zal worden. Er zijn ook verstokte rokers die nooit kanker krijgen. Maar met deze levensstijl behoort hij zeker tot de risicogroep. Vooral omdat hij duidelijk geen gevarieerde voeding heeft. Je moet regelmatig vis en vlees eten om eiwitten binnen te krijgen. En een curryworst? Dat heeft weinig te maken met vlees.'

 

Woorden die Walter al vaak hoorde. 'Mijn dokter zegt dat ook, maar luisteren doe ik niet. Kijk, mijn vrouw heeft kanker, ze is zeer ziek. Het beste bewijs dat het leven te kort is om er niet van te genieten. Ik heb dat lang niet gedaan, altijd maar gewerkt. Nu wil ik het frietkot verkopen en nog wat genieten. Mijn eetpatroon aanpassen, valt daar niet onder. En zeg me eens. Ik ben 66, wat zal het nu nog uitmaken?'

Gratis aanmelden
Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail address:
Naam: