Vind een Frituur   |    de belgische frituren index
Aanmelden   |   Registreren   |  2360 Frituren online  |  65 Advertenties
Frituur serveert krokodil

Frituur serveert krokodil

Frituur serveert krokodil

Wie in de frituur wel eens wat anders wil dan een frikandel of boulet, kan nu terecht bij frituur Kroki in de Schoolstraat. Naast de klassieke frituursnacks serveert de frituur ook een kroki-burger, een kroki-saté en een stoofpotje van krokodillenvlees.

CLAUDIA VAN DEN HOUTE & FRANK EECKHOUT

In zowat elke frituur vind je dezelfde snacks terug, maar frituur Kroki, vroeger frituur Marleen, heeft behalve de klassieke frituursnacks ook enkele zeer opmerkelijke vleesgerechten: kroki-burger, kroki-saté en kroki-stoofpotje, allemaal met krokodillenvlees. Bert Verwimp, die samen met zijn vrouw Kelly Van Campenhault de nieuwe uitbaters zijn van de frituur, maakt alle kroki-snacks zelf, op de salsasaus bij de burger na.

"De burger gaat niet in de friteuse, maar wordt gegrild", vertelt Bert. "Anders verschrompelt die. Bij de brochette is dat anders, die gaat wel in de friteuse omdat die bestaat uit vaste stukken vlees. Voor de brochette maak ik zelf een kruidenmengeling. Het stoofpotje bestaat uit een sausje van kokos, bruine suiker, koriander en geheime kruiden. Het vlees komt telkens alleen van de filet van de krokodil. De mooiste stukken hou ik voor de brochettes, omdat gelijke stukken belangrijk zijn voor de gaartijd, en de minder mooie stukken of het wat taaiere vlees, gebruik ik voor het stoofpotje."

Krokodil zit qua smaak wat tussen vis en kip. De burger heeft een wat visachtige toets, terwijl de saté dichter bij de smaak van kip aanleunt. Bij het stoofpotje zorgt vooral de saus voor een aparte smaak.

Mals en sappig

"Krokodillenvlees is mals en sappig", aldus Bert. "Ik heb maar twee leveranciers gevonden in België, waarvan één enkel aan warenhuizen levert. Mijn leverancier is een bedrijf uit West-Vlaanderen, maar met een vertegenwoordiger in Denderhoutem. Grote bestellingen worden rechtstreeks in de frituur geleverd, maar als ik tussendoor nog iets nodig hebt, brengt die vertegenwoordiger dat naar mijn moeder, die ook in Denderhoutem woont." Een kroki-saté kost 3,90 euro, een kroki-stoofpotje 4 euro en een kroki-burger 4,50 euro. "Ik haal weinig winst uit die snacks, maar ik wil ze betaalbaar houden. Normaal zou ik de prijzen veel hoger moeten zetten."

Het hele krokodillenidee komt voort uit een beeld van een krokodil dat Bert enkele jaren geleden kocht. "Mijn vrouw vond het in de weg staan, dus besloot ik dat het een plaats zou krijgen in onze nieuwe frituur. Uiteindelijk werd het onze mascotte, en zo kwamen we bij het idee om ook krokodillenvlees te serveren. Ik had in mijn vroeger restaurant al eens geëxperimenteerd met krokodillenvlees tijdens een Australische avond en ik wou voor de frituur iets speciaals doen, ook om de mensen te lokken."

Kroki-kroketten

"Tijdens het voorbije openingsweekend konden de aanwezigen al proeven van hapjes met krokodil. De reacties waren overwegend positief, al waren sommigen achteraf wel minder enthousiast nadat we hadden verteld wat het precies was. Maar anderen bestelden onmiddellijk een kroki-snack en ook nu nog komen mensen speciaal daarvoor naar hier. Later probeer ik nog kroki-kroketten."

Gratis aanmelden
Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail address:
Naam: