Vind een Frituur   |    de belgische frituren index
Aanmelden   |   Registreren   |  2358 Frituren online  |  65 Advertenties
Prijs pakje frieten in tien jaar tijd verdubbeld

Prijs pakje frieten in tien jaar tijd verdubbeld

Prijs pakje frieten in tien jaar tijd verdubbeld
De prijs van een pakje frieten is in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Dat meldt het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) vrijdag in een persbericht.

Tegenover 1976 ging de prijs met meer dan 300 pct de hoogte in, zo berekende het OIVO. In het afgelopen jaar zijn de frituurtarieven sterker gestegen, ten gevolge van de late aardappeloogst en de daarmee gepaarde kleine omvang van de geoogste aardappelen, zo luidt het.

De prijs van frieten stijgt constant, zelfs als de aardappelprijs daalt, zo stelt OIVO vast. Hier speelt het mosseleffect, als de prijs van de mosselen in Zeeland stijgt, dan stijgt ook de prijs in het restaurant. Als de mosselprijs in Zeeland daalt, dan daalt de prijs in het restaurant niet. De restauranthouder behoudt dan zijn verworven winst. Bij een volgende prijsstijging zal hij zijn prijs dan niet zo snel moeten verhogen.

Tussen 2011 en 2012 mogen we ons verwachten aan een stijging met 10 à 20 pct van de prijs van verse en diepvriesfrieten, zo voorspelt het OIVO. Dat is een gevolg van de stijging van de aardappelprijs voor de jaren 2010 en 2011.

Het OIVO constateert dat het aandeel aardappelen dat bestemd is voor gebruik in de verwerkende industrie in de voorbije jaren is gestegen. De vraag naar aardappelen voor afgeleide producten, zoals chips en frieten, is groter dan het aanbod, waardoor er meer aardappelen ingevoerd moeten worden.

Gratis aanmelden
Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail address:
Naam: